Børnehjemmet

”Ozerskaya Skole Internat for børn med særlige behov”, 37 Ul. Mira, ligger i landsbyen Podborki, i Kaluga regionen, 50 km fra Kaluga, og ca. 250 km. sydvest for Moskva.

Fra den 1. september 2014 har børnene på børnehjemmet primært været bogligt svage elever. Der er ca. 130 børn i alderen 6 – 18 år på børnehjemmet, hvoraf ca. 2/3 er drenge.

Det er en gruppe meget forskellige børn lige fra ordblinde børn til ex. børn der har manglet ilt under fødslen, børn der er blevet skadet på grund af moderens alkoholmisbrug under graviditeten, omsorgssvigt eller traumatiske sygdomsforløb, børn med ADHD eller Aspergers Syndrom. En del af børnene har motoriske problemer. Nogle børn har taleproblemer i forskellig grad, – lige fra de der ikke har et sprog, når de kommer til børnehjemmet, til andre der ”kun” har udtaleproblemer. Enkelte børn har epilepsi. Mange af børnene er ikke så robuste som almindelige børn og bliver derfor ofte syge. De er også sensitive og har brug for mere ro. En gruppe børn tisser i sengen flere gange hver nat.

Før august 2014 var børnehjemmet primært for bogligt normalt begavede børn fra meget fattige socialt belastede familier. Alle børn blev i foråret 2014 vurderet. De bogligt normalt begavede børn blev flyttet til andre børnehjem, social centre eller hjem til deres forældre. 14 børn blev på børnehjemmet.

Børnene bor på børnehjemmet fra slutningen af august til hhv. udgangen af maj og for afgangsklassen/9. klasse til eksamenerne er ovre i midten af juni.

Børnene går også i skole på børnehjemmet. De er indplaceret i 1. – 9. klasse efter en konkret vurdering. Nogle børn er kommet meget sent i skole, nogle børn har gået nogle klasser om. Der er stor fokus på de praktiske fag, ligesom børnene bliver trænet i mange praktiske arbejdsopgaver.

Der er i løbet af skoleåret flere ferier. De børn, der har et hjem, skal sendes hjem i alle skoleferier. Er det helt umuligt, opholder børnene sig i ferierne i socialcentre eller feriekolonier.

Børnene kan om muligt tage hjem i weekenden.

Efter hver ferie - og sommetider efter en weekend - må skolen i gang med at kontakte nogle forældre for at minde om, at det nu er skoletid igen. Nogen gange må en af lederne til sidst opsøge nogle forældre for at hente børnene. Har forældrene ikke styr på hvor barnet opholder sig, ledes der efter barnet, inden turen går tilbage til børnehjemmet. Dette lykkes måske ikke første gang.

Børnehjemmets leder Valentina Mamedova er børnehjemmets drivkraft og hjerte. Hun er med sin store omsorg for børnene en stor inspiration for personalet. Hun formår løbende trods børnehjemmets beliggenhed langt ude på landet at fastholde og tiltrække nye dygtige lærer, pædagoger, sundhedspersonale m.m. Der er godt 70 personer ansat på børnehjemmet.

Foreningens repræsentanter har igennem årene årligt besøgt og boet på børnehjemmet ca. 1 uge af gangen og har her set, at personalet trods en vanskelig økonomi gør et imponerende arbejde for at skabe en god hverdag og undervisning for børnene.
De forsøger at gøre omgivelserne så hjemlige som muligt. Der er ex. gardiner i alle vinduer og planter i alle rum, ligesom børnenes kreationer vises frem.

Der er fokus på at finde det enkelte barns potentiale og hjælpe barnet med at udvikle dette, samt at sikre at barnet forberedes bedst muligt til voksenlivet, om muligt ved at komme videre med en relevant uddannelse.

Igennem årene er der gennemført mange projekter på børnehjemmet for penge, der er doneret fra Danmark via Himmerlands Humanitære Forening. Valentina Mamedova forestår bestilling og opsyn med arbejdet. Pengene bruges med stor omtanke og således, at de kommer til at gøre mest mulig gavn. Pengene fra Danmark rækker meget langt.

Børnehjemmet ligger på en bakke med udsigt ned over Podborki. Børnehjemmet er indrettet i en gammel kaserne og består af en bygning (den hvide) bl.a. med køkken, spisesal, opholdsrum, faglokaler til håndarbejde og sygeafdeling i stueetagen samt sovesale på 1. og 2. sal. Desuden er der en skolefløj med klasselokaler både til alm. undervisning og faglokaler bl.a. til sløjd og husholdningsundervisning samt en gymnastiksal. Børnehjemmet blev grundlagt i 1962.

Området blev forurenet under Tjernobyl ulykken, dog er det en forholdsvis lav stråling området har været udsat for, så børnehjemmet må gerne dyrke grønsager og kartofler på deres marker til brug i børnehjemmets køkken. Forureningen betyder dog, at de der var bosiddende i landsbyen, da ulykken skete, årligt har en uges ekstra ferie, ligesom kvinderne har ekstra barselsorlov.

I Podborki er der ca. 1.000 indbyggere. Der er 3 butikker, hvor man kan købe næsten alt, de minder om en landhandel, som vi havde i Danmark før i tiden. Desuden er der et lille posthus og et hospital. Byen ligger ved en hovedvej, hvor der dagligt kører busser direkte til Moskva.

Kaluga, hovedbyen i regionen, er en moderne storby med ca. 350.000 indbyggere, hvor der er en stor industri. Specielt har flere bilfabrikker bla. Volvo, VW, Peugeot og Skoda etablerert sig i byen. Danske Novo Nordisk har en insulinfabrik i Kaluga området.

Sidste nyt

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.